det här med kvinnor som solar topless....

fick väldigt många reaktioner på mitt inlägg där jag skrev om att jag inte tyckte det var helt okej att kvinnor slänger fram sina bröst på offentliga platser och solar topless bland massa folk. och jag tycker det är sjukt intressant att läsa era åsikter ang detta och om ni tycker det är okej eller inte. men jag kan känna att jag blivit lite missförstådd i inlägget då jag inte riktigt förklarade vad jag menar. självklart tycker jag inte att kvinnors bröst är äckliga, tvärt om! men jag fick en kommentar som satte ord på precis det jag känner:
 
"Anonym skriver:
Jag är kluven, förstår de som argumenterar för att det borde vara mer naturligt. Det är ju naturligt egentligen. Men sexualiseringen av bröst gör if att jag blir obekväm av folk som solar topless. Det känns som det finns en sexuell laddning kring det och därför känns det inte okej att tränga på andra? Jag förstår båda sidor men det är inte så självklart för mig. Om personen själv verkligen inte har nån laddning kring det så tycker jag det är mer okej. Men det finns ju de som är exhibitionister och gör det av denna anledning - hur hade ni tyckt om män som gör samma sak? De kallas blottare.. Jag hoppas dock att brösten blir mindre laddade i framtiden och att det kanske kan kännas helt naturligt att sola topless längre fram. Tack o hej leverpastej!"
 
killar blir kåta av att se en kvinnas bröst, jag blir inte speciellt kåt av att se en kille utan tröja. där har ni skillnaden. det ÄR en sexuell laddning kring kvinnors bröst oavsett vilken funktion dom egentligen fyller. det är skillnad på män och kvinnor, och det har ingenting med jämnställdhet att göra, utan att vi helt enkelt ser biologiskt olika ut. hoppas ni förstår vad jag menar, att jag inte på något vis ser ner på den kvinnliga kroppen. kvinnans kropp är vacker, och likaså bröst! men jag tycker fortfarande att det känns fel när kvinnor visar sej topless på offentliga platser just pga att kvinnor bröst är så sexualiserade, och så är det bara.
 


Mikaela

Jag förstår hur du tänker 😊👍🏻

Anonym

Exakt så det är! bra skrivet

En annan C

Kul att du följer upp ditt förra inlägg! Jag tycker du fick onödigt hårda svar.

Två saker bara som jag tänkte på gällande jämförelsen med blottare och solande toplesskvinnor:
1. En blottare blottar sitt könsorgan, inte sina bröst.
2. En solande toplesskvinna utgör inget hot mot någon, möjligtvis lite obehag. En blottare däremot visar sitt könsorgan på ett extremt hotfullt sätt - kvinnan som blottaren blottar sig för vet ju inte om han "bara" är en blottare eller en våldtäktsman eller rent utav en mördare.

Därför haltar den jämförelsen. Förstår dock ändå vad du menar med att man tvingar på någon sin kropp, jag tycker att på allmänna platser kan man respektera andra som tycker sådan typ av nakenhet är jobbig. Att ha på sig en bikinitopp är inte direkt jobbigt. Och som du säger är det ju faktiskt skillnad på bröst och bröst.

ps. Tycker att män med b-kupa borde täcka dom också ;) haha närå

ida

Så bra skrivet, har försökt förklara detta själv så många gånger på ett bra sätt men inte kommit på hur jag ska formulera mig utan att det ska låta helt åt helvete. :)

Mikaela

Dock för att få brösten att kännas mindre sexuellt laddade i framtiden så är ju nästan en lösning att folk faktiskt solar topless, haha!

Anonym

Om man inte ändrar trenden kommer dom alltid vara sexualiserade. Fler och fler ställen förbjuder amning pga att folk ser bröst som något sexuellt. Fan, av med tröjorna tjejer.

Helena

Jag tycker kvinnor får sola topless om de vill, men då görs det på egen risk! JAG vill inte sola topless för att JAG inte känner mig bekväm med det! Jag tycker det är nog jobbigt att ha stora bröst och visa upp dem i urringat.. Jag HATAR blickar från män som glor ner i urringningen just för att jag vet att det kåtar upp dem. Är kanske jag som inte har nog bra självkänsla, men jag vill visa upp mina bröst för min sambo, inte för män på stranden.

Michelle

Det enda sättet att göra kvinnas bröst lika lite sexuellt laddade som mäns är att normalisera kvinnans bröst på samma sätt, aka sola topless. Såklart kommer det anses onormalt i början, då det är det just nu, men bara för att något inte är normalt betyder det inte att det är dåligt. Mer normkritiskt tänkande behövs idag!

Malin

Herregud va snygg du är!

JJ

Det var väldigt laddat för en kvinna att bära byxor förr. Det var också laddat för en kvinna att jobba. Att föda barn som ogift har också varit rejält tabu. Tack vare kvinnor som vågat göra saker som skavt för gemene man och som fått resten av samhället att känna sig obekväma har vi idag närmat oss männen på deras piedestal. Därför är det ett mycket märkligt resonemang att vi skulle begränsa oss för att männen inte kan kontrollera sig och sina känslor. Ungefär, för att dra en grov parallell, som att säga att en lättklädd kvinna "had it coming" om hon blir sexuellt trakasserad. Detta för att hon inte var villig att anpassa sig och skyla sig.

Sedan så, ja, män och kvinnor ser inte biologiskt likadana ut. Men det har INGENTING att göra med sexuell laddning. Den sexuella laddningen är uppbyggd av män, media och samhället i stort. Därför är det, i min mening, extremt viktigt att man inte viker sig för samhällsstrukturer som säger åt oss hur, när och varför vi får visa våra bröst.

Anonym

Jag tycker det är bra att kvinnors bröst ses som sexuellt och inte som två mjölkproducerande fettklumpar.. Alla får tycka som man vill och jag vill inte se nipples överallt och vill inte att min kille, lillebror eller framtida barn ska behöva göra det heller

M

Den sexuella laddningen är inte uppbyggd av media eller patriarkatet, den är uppbyggd av evolutionär utveckling och anpassning. Om ni läste lite mindre genusteori och lite mer evolutionsbiologi skulle ni t.ex. veta att stimulering av kvinnans bröstvårtor frisätter oxytocin, ett peptidhormon som är av yttersta vikt för ett fungerande och sunt samspel mellan modern och hennes avkomma, varför det bl.a. utsöndras vid amning. Genom att barnet suger på bröstvårtan stimuleras frisättningen av oxytocin, som i sin tur får mjölken att rinna till.
Eftersom oxytocin är avgörande för hur väl en moder knyter an till sin avkomma tror forskare att mäns hjärnor biologiskt har "hi-jackat" detta anknytningssystem. Genom stimulering av bröstvårtorna kan hanen så att säga lura honan att knyta an till honom, vilket är önskvärt för människan då vi ju till skillnad från nästan alla andra däggdjur företrädesvis lever i monogama förhållanden.
En annan teori som ni ju måste ha hört om är att ett par fylliga bröst signalerar både ungdom och fertilitet, två egenskaper som män biologiskt är programmerade att premiera i en partner då detta indikerar större överlevnadsmöjligheter för avkomman.
Att kvinnans bröst exploateras i media är en konsekvens av att kvinnans bröst är sexualiserade, just för att de är kvinnobröst som män biologiskt går igång på eftersom det har spelat roll, och fortfarande spelar roll, för vår reproduktion och därför också i förlängningen för vår fortlevnad som art. Och det kan man inte genusteoretisera bort.

Anonym

Det som gör att det fortfarande är laddat är ju att man är så van vid sexualisering, att det blir omöjligt bryta den. För då måste ju någon börja gå emot det, måste inte vara just sola utan visa snuskgubbarna vart skåpet ska stå! Kvinnor ska inte vara redskap till män (om dom inte personligen vill). Nu när du förklarade fick jag helt annan syn på vad du menar och kan till tusen förstå dig. Är så jävla illa kvinnor ens ska behöva diskutera o tänka på sina kroppar så, att dom inte bara får existera som mäns kroppar gör.
Önskar det va lika laddat för män med chipstuttar så vi slapp se dom så kan vi ha framme alla vackra kvinnobröst istället haha!

Anonym

Det som gör att det fortfarande är laddat är ju att man är så van vid sexualisering, att det blir omöjligt bryta den. För då måste ju någon börja gå emot det, måste inte vara just sola utan visa snuskgubbarna vart skåpet ska stå! Kvinnor ska inte vara redskap till män (om dom inte personligen vill). Nu när du förklarade fick jag helt annan syn på vad du menar och kan till tusen förstå dig. Är så jävla illa kvinnor ens ska behöva diskutera o tänka på sina kroppar så, att dom inte bara får existera som mäns kroppar gör.
Önskar det va lika laddat för män med chipstuttar så vi slapp se dom så kan vi ha framme alla vackra kvinnobröst istället haha!

Sophie

Tack M (nr 12)!

Felicia

Fast.. du sexualiserar ju själv kvinnokroppen när du säger att kvinnobröst är något män går runt och blir kåta på. Bröst finns ju både på kvinnor och män, det är samhällets struktur och sexualisering av kvinnor som gör att en del förknippar kvinnobröst till sex. När man lyfter upp den här problematiken så handlar det visst om jämställdhet eftersom att män kan sola topless, medan kvinnor får hungriga blickar på sig så fort dem tar av sig sin BH/bikini. Kan vara bra att tänka på att det är samhället i helhet som bör ändra sin syn på sexualisering av kvinnor.

Sass

Upp till var & en om dom vill Avsexualisera sina bröst! Their loss dock! Jag vill ha kvar mina bröst som sexiga faktiskt och som någon ovan skrev "inte ha dom som 2 mjölkande fettklumpar".

Sofié Leifsdotter

"Och så är det bara"

Jo, en gång i tiden hade vi ju slavar, så var det bara!

Anonym

Dom som förlorar på detta mest förutom oss kvinnor är alla dessa barn som får skrika sig trötta för att mammor inte vågar amma offentligt.Namn:


E-postadress:


URL / Bloggadress:


Stalker?

Din Kommentar: