smygfotad på tunnelbanan

nu vet jag inte om det bara är jag som har börjat bli extremt paranoid haha, men jag känner VÄLDIGT ofta att folk smygfotar mej på tunnelbanan.... senast idag. och jag menar inte av små "fangirlz" liksom, nej, i de allra flesta fallen är det vuxna MÄN som tar sej friheten och så odiskret vinklar telefonens kamera mot mej. oftast vänder jag mej bara bort och känner mej otroligt obekväm, men många gånger har jag även konfronterat de som smygfotar. dock inte helt utan strid tyvärr...
 
t.ex en gång stod jag och väntade på tvärbanan med min pojkvän i gullmarsplan. och då sitter två män i 30-års åldern i "busskuren" eller vad man ska kalla det, varpå en av dom helt oblygt och tydligt tar bilder på mej med sin telefon. jag frågar honom vad fan han håller på med, varför han tar bilder på mej? då kliver hans kompis fram och förklarar att han som smygfotat minsann inte förstår svenska. "det skiter väl jag i, får man inte lära sej att visa respekt i andra länder menar du?" och jag uppmanar honom att ta bort bilderna. vilket dom vägrar, och dom börjar istället gå på min pojkvän och frågar "vad ska du göra åt saken??". jag ser hur min pojkvän kokar och är nära att slå honom på käften (det hade även jag stor jävla lust med), men i rättan stund kommer vår tvärbana. vi kliver på i olika vagnar och jag ber min pojkvän att försöka släppa det. vill inte ha massa bråk.
 
en annan gång röt min pojkvän verkligen ifrån, då han kom på en gubbe som satt snett mitt emot mej på tunnelbanan (min pojkvän satt mitt emot mej och bredvid gubben) när han smygfotade mej MELLAN BENEN!!??? visst jag hade jeans på mej, men jävlar alltså, vilket ÄCKEL. jag förstod först ingenting när min pojkvän flög upp ur sätet och gormade på gubbäcklet, som verkligen blev tagen på sängen men låtsades som att han var helt förvånad och inte förstod något, mumlade nått på ett annat språk och skyndade sej att kliva av tunnelbanan.
 
ja, detta är två av alla liknande "storys". vad är era tankar kring detta? jag fattar verkligen inte, har folk ingen som helst respekt!? skäms dom inte? och VARFÖR? ska dom gå hem och runka till bilderna sen eller vad har dom tänkt liksom? dessutom är jag en person som helst unviker konfrontationer och onödigt tjafs, och låter det ofta bara vara. men ska det behöva vara så?
 


S

Det verkar faktiskt som att man inte får lära sig att visa respekt i andra länder :( Har hört om flera fall där invandrarmän (antar att dom var invandrare som fotade dig eftersom du säger att dom inte talade svenska) smygfotar tjejer. Jag och mina tjejkompisar blev smygfotade en gång på tunnelbanan när vi skulle hem från krogen, och gubben började gapa på oss när vi konfronterade honom. Helt sjukt egentligen

Anna

MEN VA? Fan vad sjukt! Vad är folks problem? Fel att bara be om ursäkt och ta bort bilderna som en normal människa. Eller att inte smygfota alls? Jag hade skämts ihjäl om jag nu smygfotat någon och personen kom på mig

Sofia - bipolär och f.d laestadian

Så äckligt beteende, verkligen inte okej nånstans! Tycker det är bra att du konfronterar dom, då kanske dom lär sig...

Tove

Lag om kränkande fotografering: https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/arende/betankande/krankande-fotografering_H001JuU21

I den här beskrivningen står det bl.a. att:
"...Det innebär att det blir förbjudet att i hemlighet fotografera eller filma någon som befinner sig i sin privata miljö eller på en annan plats som är avsedd att vara privat, på en toalett, i ett omklädningsrum eller liknande."
Men vad "...eller liknande." innebär framgår inte i beskrivningen här. Men på flera andra källor jag läste kort om angående lagen så räknas även till ex. buss och köpcenter som privat mark.

Värt att kolla upp det här mer ingående kanske!Tove

http://www.amelia.se/artiklar/fraga-advokaten-elisabeth-massi-fritz/

En advokat som försvarar många kvinnofrågor, även om inte kränkande fotografering är en "kvinnofråga" i sig, så tycker jag den blir relevant om man som du tex. blir fotad i mellan benen. Gissar att kränkande fotografering också främst drabbar kvinnor...
Via den här tidningen kan man ställa frågor till henne, Elisabeth Massi Fritz.

Sofia

Men fy fan vad vidrigt! Folk i allmänhet saknar ju fan vett.. Detta får mig bara att tänka på när jag såg en man tafsa som fan på en ung tjej på tunnelbanan när det var knökat med folk. Jag kokade verkligen inombords och sa till. Det jävla äcklet har nog aldrig sprungit så fort i sitt liv som han gjorde när flera i vagnen förstod att han stod och tafsade på tjejen..

Förstår att du inte vill tjafsa och hellre håller låg profil - jag är likadan - men i såna lägen är det inte mer än rätt att säga ifrån. Ta luren i näven på dem och radera bilderna. Och oavsett vad lagen säger så förtjänar vissa människor en smäll eller två..

Emelie Högberg, 22 år, blivande fru och mamma till Lilly Lo

Fyfaan alltså, inte okej alls!! Det är helt sjukt hur vissa beter sej..
http://nouw.com/eamh/

undefined

haha kommer ihåg när jag och en tjej kompis satt i nån pizzeria, så sitter en gubbe några bord bort och smygfotar oss. Helt odiskret också haha! Vi var modiga 13 åringar som vågade klaga till personalen och de slängde ut honom :)

wille

tråkigt, men tyvärr händer det ännu värre saker i vårt samhälle.. och till hon som kom med lagtext: polisen lägger ner sk vardagsbrottslighet på löpande band

Sofia

Det är för jävligt det som händer, att man som kvinna inte kan röra sig ute i allmänheten utan att bli utsatt för kränkande handlingar. Det som man måste förstå är att detta (till största delen) är ett importerat problem. Har varit med om flera obehagliga och äckliga situationer själv, och i de flesta fall är det inte svenskar som beter sig såhär. Alla vet om det, men varför får det fortsätta?

Caroline

Eftersom allt bli mer och mer mesigt med lagar och straffar, så händer det väl inte ett skit.
Men jag själv kokar bara när jag läser denna text! På sätt och vis blir man bara glad att man inte är så snygg som dig, men hursomhelst... det spelar ingen roll hur fan snygg och sexig personen ens är!
Det är inte ens eget fel att man ser ut på ett visst sätt. Det är inte heller folk tycker att man är snygg och sexig heller. MEN det är HEL FEL när en människa inte kan kontrollera sig. Det är FEL när någon ropar på en, och ännu mer fotar på en, eller på något annat sett TRAKASERERAR en! Det är för mig straffbart.
Skillnad på att tycka och tänka, jämtemot att agera utåt enligt mig!

PT Niklas

Hej!

Intressant läsning. Jag har förvarnat min flickvän under 4 års tid om vilka äckel det finns runt omkring oss i samhället, på klubbar med mera och inom kollektivtrafiken framför allt.

En händelse som var extra ordinär var när jag och min tjej åt mat i Kista galleria, så satte sig några "ballhetskillar" just så när oss och riktade mobilen flera gånger riktat mot just min brud. Jag visste hela tiden vad som pågick och jag gav de först en särskild blick men de upphörde inte med sin provokation och då markerade jag muntligen skarpt och då svalde de så att det gjorde ont i halsen tror jag :D. Andra gången krävdes, då gick budskapet hem men ändå! Dessa störda människor måste nog antagligen ha stor brist på fantasi eller något värre med tanke på de avvikande beteenden mot andra människor?

Med vänlig hälsning/
PT Niklas
www.niklaspt.blogg.se

undefined

Jag blir så arg när jag läser sånt här och det är helt sjukt! Fy vad äckligt!

Jens

Kränkande fotografering lär det knappast bli tal om då du var helt vanligt påklädd. Det kan råda fotoförbud på vissa platser (Skyddsobjekt, Domstolar osv.) Men i övrigt är det fritt fram att fotografera vem som helst ute på stan. Och en buss eller ett köpcentrum är inte en privat plats, så länge du inte råkar äga hela bussen eller köpcentrumet.

Paula

Vad ledsen man blir när man läser att kvinnor råkar ut för sådant och att det dessutom inte är yngre män utan 30+
Respektlöst och osmakligt!
Kramar och stå på dig <3

Anna Munkhammar

Usch nej hur vissa beter sig!! verkligen inte okej.

Magnus

Jag som kille känner mig väldigt obekväm nu.
Skulle aldrig ens få för mig en sån sak. Kanske snegla på en vacker kvinna för att det är något som är fint att se på.

Men att fota i smyg förstår jag inte och folk borde för böveln inte ens få den tanken.

Tyvärr verkar det som att du har varit med om det många gånger.
Vet att det inte är svaret på frågan men försök tänka positivt hur korkat det än låter. De tar ju uppenbarligen kort för att du är fin att se på.

Men det är självklart inte ok. Inte på något sätt.

Jens

Jag blev själv fotad eller filmad av en kille som hela tiden gick fram och tillbaka med sin mobil förra vintern och låtsades prata i den, men vinklade den hela tiden åt mitt håll och höll den sen t.o.m. ÖVER SITT EGET HUVUD varje gång han passerat igen för att verkligen få med mig så mycket som möjligt...Varför han var så intresserad av att få med en annan okänd kille på 30 + med täckjacka och mössa på sig var för mig helt ofattbart, för jag tvivlade ju på att det var av något sexuellt syfte...Men då jag alltid har hatat alla typer av drama och konfrontationer och jag heller inte var säker på att han skulle kunna svenska med det utseende han hade, så tog jag istället upp min egen mobil och filmade av honom nästa gång han passerade mig...Där stod vi sen - två vuxna män som höll på och filma av varann med våra mobiler vid ett övergångsställe...Helt klart en av de mer bisarra saker jag upplevt. Och helt obegripligt också.

Ylva

Det är många svenska män som också är äckel. Att visa respekt handlar INTE om vilket land en kommer från (tro det eller ej).
Men självklart är det aldrig okej att bete sig vidrigt och smygfota etc etc, usch!

Linda

Stå på dig! Vissa människor är creepy och saknar/struntar i sunt förnuft om vad som är ok och inte. När de låtsas som att de inte förstår/fattar varför när jag skäller ut dem brukar jag vråla "barra" (typ far åt h*lvete) på arabiska. Det uppskattas inte, men jag blir lämnad ifred 😉

Sandra

Usch, har själv varit med om sådant flera gånger. Och alla gånger har det varit äldre män med utländskt bakgrund

Anonym

Ush vad äckligt. Ta kort på dom nästa gång rakt i ansiktet och posta bilden online nästa gång. Skulle säkert gå viral och äcklet skulle alldrig våga göra om det.

Sandra

Jag kan meddela att jag och många av mina vänner blir helt oblygt fotograferade av SVENSKAR i Stockholms innerstad just pga att vi har islamisk klädsel på oss. Lär man sig inte hyfs i Sverige heller eller? Om vi nu ändå ska dra alla över en kam menar jag.

Tycker för övrigt att det är bra att du säger ifrån, det borde man aldrig behöva göra egentligen men det är nog nödvändigt för att de ska lära sig förr eller senare.. jag är ganska blyg men säger ifrån när folk fotar mig för jag vill verkligen inte va med på bild i en främlings mobil.

Hmm

Jens: Du har fel.
Du får inte fota vem du vill även om det är offentlig mark.
Du får fota ett objekt och om det RÅKAR komma med någon annan på den bilden så är det lagligt.

Men det är synnerligen olagligt att ta foto på någons person om den är huvudobjekter.

undefined

Underligt!!
Men samtidigt är man snygg så är man snygg! Tänkt så :)

undefined

Finner inte ord när jag läser detta inlägg. Pinsamt, omoget, otroligt är några ord som dyker upp, men de känns alldeles för klena i sammanhanget. Du och din pojkvän är minst sagt starka som faktiskt säger ifrån, tyvärr tror jag att alltför många bara låter liknande händelser passera.

JUNITJEJ

Fy, så läskigt!

Carolin

Men usch så hemska människor det finns :/

undefined

Obehagligt

Anonym

Asså på riktigt jens kommentar här uppe om vad han va med om måste vara något av det skevaste jag läst, jag önskar jag va där.
Och isabelle nästa gång tycker jag du ska slå telefonen ur handen på gubbarna. Det är fan inte ok vad dom håller på med, har själv gjort det mot en gubbe på tåget som t.o.m glömt att stänga av ljudet... följde det med en total utstirrning av gubben sen också i hela två stationer, helt röd i ansiktet va han men tyst som en mus.

C

Bra att du säger ifrån! Dock inte relevant att dom "talar" annat språk. Idiot som idiot.

Sofia

Svar till alla som tycker att det inte spelar någon roll varifrån man kommer: I Sverige har vi i hundratals år (dokumenterat från 1280 under Magnus Ladulås) haft kvinnofridslagar och en gängse uppfattning om vad man gör och inte gör. Sett till hur lagen ser ut idag i världen i olika länder är det enkelt att göra en bedömning på hur samhället ser på kvinnofriden. Faktum är att lagarna inte är lika utvecklade eller i vissa fall ens existerande i länder i MENA-området (Mellanöstern och Nordafrika). Det är en objektiv observation att de flesta (notera: DE FLESTA. Det finns idiotiska svenskar också) ofredandena begås av människor med bakgrund i länder där den gängse kvinnosynen är markant annorlunda än vad den är i Sverige. Det är högst relevant att dokumentera och diskutera avgörande attribut hos en gärningsman, och kan samhället inte prata om faktum, ja då kan man aldrig göra något åt problemet heller.

Dom som smygfotar dig kan dra åt helvete? Kanske dom är aversjuka för att du är som fucking din❤️❤️

Anonym

Usch, varit med om detta.. En man som inte kunde svenska han heller, och låtsades att han inte förstod mig när jag konfrontera honom. Pojkvänen sprang ut ur tunnelbanan och raderade alla foton ur hans telefon.Namn:


E-postadress:


URL / Bloggadress:


Stalker?

Din Kommentar: