introvert / extrovert

Den senaste tiden har jag funderat väldigt mycket kring det här med att vara introvert/extrovert, och vad det innebär. Jag själv är en introvert person. Jag har i hela mitt liv varit väldigt kräsen när det kommer till vänner, och jag har alltid valt att hålla dom få men nära. Jag har aldrig förstått det här med att ta en fika hit och dit med ytliga bekanta t.ex. Och jag älskar min egentid och att få vara ensam, ensam med mina egna tankar och funderingar. Jag är en riktig analytiker, tänkare, grubblare och filosof i själen haha. Och jag behöver verkligen få vara ensam. Är jag bland andra människor för mycket eller länge (även till och med min pojkvän) så blir jag otroligt lättirriterad, matt och det enda jag vill är att låsa in mej någonstans där jag får vara ifred haha. Men samtidigt är jag väldigt oblyg och social när jag väl är ute och umgås. Vilket inte riktigt går ihop med den bilden många har av introverta, där man tror att alla introverta personer är tillbakadragna, tysta och blyga. Vilket såklart inte alltid stämmer. Att vara introvert betyder väl i grunden att man laddar sina batterier i sin ensamhet, och att det är där man trivs bäst. Att man intresserar sej mer för det "inre livet" än den materiella världen. Medan extroverta personer är precis tvärt om, dom laddar sina batterier och trivs bäst i sociala sammanhang. Vi är ju alla egna individer som fungerar på helt olika sätt, man kan t.ex vara introvert fast ändå gilla att umgås med andra människor, bara man får vara ensam emellanåt. Och självklart kan man även vara en extrovert person som kräver sin ensamhet ibland. Ingenting är skrivet i sten, men jag tycker att det är intressant att läsa om olika personlighetstyper, och jag tror att vi genom att lära oss mer om dem kan förstå varandra och framförallt oss själva lite bättre.
 
Min pojkvän t.ex är en typisk extrovert, vilket jag många gånger avundas. Jag önskar ibland att jag var lite mer sån, det hade gjort mitt liv enklare på många sätt och speciellt mitt arbete som delvis går ut på att gå på event, synas, socialisera och samarbeta med andra. Där får jag ofta gå in i en roll jag egentligen inte känner mej bekväm i. Och jag blir ofta imponerad av min pojkvän pga småsaker han gör som för mej känns som något enormt, bara att han t.ex kan ta sin telefon och spontant ringa upp en gammal vän som han kom att tänka på, medan jag själv har en sån jäkla telefonfobi, är sämst på att hålla kontakten med personer och undviker gärna helst att prata med någon över huvud taget om jag inte "måste". Egentligen vet jag inte om det har mer med min sociala ångest att göra snarare än min introverta sida.. Det kanske hör ihop. Men jag avundas den VILJAN och drivkraft att vara social som extroverta personer har och att kunna ta sej vidare i livet genom att bygga nya relationer.
 
Men samtidigt är jag tacksam över andra egenskaper jag har som introvert. Min förmåga att analysera människor och situationer t.ex, och att jag har ett djup i mina tankar och reflektioner. Jag anser att detta gynnar mej på andra plan. Lite som en "blessing and a curse" haha. Och just att jag och min pojkvän är så olika på den inåtvända/utåtriktade fronten gör ju även att vi kompletterar varandra så bra.
 


Eva

Så bra inlägg! Älskar att läsa inlägg om dina tankar och reflektioner över saker och ting. Du är så fin och klok ❤️

undefined

Jag tror kissie läser din blogg :)

Anonym

Hej,
Jag tycker detta var ett väldigt bra inlägg....

Jag har funderat vad jag är för person..

Nu kan jag ju relatera till detta inlägg 😉
Bra gjort, hehe.... 🤗😃

Ellinorrr

Till undefined: Haha det har hon väl alltid gjort? Hon har ju kopierat Isabelle sedan 2009

Anonym

Bra inlägg! Jag tror det är en bra startpunkt att lära sig om sig själv för att verkligen må bra!
Finns en suverän bok om introverta Sudan Cain "Quiet", den lärde mig att acceptera min introverta sida istället för att slåss emot den.
Sen kan du även kolla upp MBTI, https://www.16personalities.com
Sjukt intressant även fast man självklart inte kan stoppa alla människor i enbart 16 fack så kan man lära sig mycket om en själv!

Svar: tack så mycket för tipset! ska absolut kolla upp det ❤️ kramar!
Isabelle strömberg

Anonym

Jag är PRECIS likadan, så himla skönt att du sätter ord på det. Just det där att det inte går ihop att man är introvert men sjukt social när man är bland folk. Min familj och mina vänner tycker jag är den socialaste personen dom känner, kan verkligen prata med Alla. Men jag älskar att vara ensam, mår bra av att vara ensam och blir helt slutkörd när jag är bland stora folksamlingar. Det är lite intressant ändå hur man funkar. Jag tycker dock det är mest skönt att känna att jag inte MÅSTE vara bland folk hela tiden, kan sitta hemma en hel helg i mitt eget sällskap och vara jättenöjd med det 🤗

Anonym

Hvis du liker psykologi og personlighedstyper så tjek ud MBTI. Det er grundlæggende 16 forskellige personlighedstyper,8 introverte og 8 ekstroverte.

Anonym

Hei Isabell :) kan du ha en spørsmålsrunde snart?

Anonym

Du skulle kunna vara något som kallas för en highly sensitive person (hsp) googla det om du är intresserad

Sofia - bipolär och f.d laestadian

Känner SÅ igen mig. Är precis som dig introvert men det märks oftast inte när jag väl umgås med andra :)

Maria

Jag är också introvert. Alla kontakter med andra människor TAR energi och därför måste jag få vara ensam ofta. Men jag är absolut social och tycker om att vara bland folk, så jag är inte blyg. Jag har en kompis som är extrovert. Hon FÅR energi av kontakter med andra, så hon vill gärna ses med vänner varje dag. Hon får ont i magen av en tom kalender precis som jag får ont i magen av en full kalender. Hon däremot är rätt blyg och tänker mycket på vad andra tycker om henne. Det är väldigt intressant och vi kan fullt ut acceptera hur den andre fungerar - men ingen av oss fattar hur man orkar leva så. Blir så tydligt om vi bestämt att ses klockan tre - jag får alltid ett mess klockan ett att jag är så välkommen tidigare om jag vill, medan jag är inställd på klockan tre och inte ett ögonblick tidigare. Klockan ett är jag helt tyst hemma och tankar energi tills jag ska iväg.

Sofia

Jag är precis som du, introvert. Jag laddar definitivt batterierna i min ensamhet. Min almanacka är ständigt full, men jag har märkt de gånger jag inte har något att göra, då blir jag nästan stressad över det istället. Oftast har jag inga problem med at ringa viktiga/oviktiga telefonsamtal och jag gjorde mig av med min telefonfobi för många år sedan. Min teori är att det inte är skrivet i sten att du alltid måste ha telefonfobi eller vara "dålig" på att hålla kontakten. Det går att förändra! Jag själv är en prokrastinerare (uppskjutare...) av rang i skolan... Men det är inte den jag är, utan bara hjärnans smarta sätt att undvika obehag (som tyvärr inte håller i längden). Jag har trott att det är en jag är och att jag bara borde acceptera att jag är värdelös på att få saker gjorda. Men en kurs jag nyss gått via Akademihälsan (via skolan) i Gbg, belyser att det inte alls är den jag är, utan bara något som fått hjärnan att undvika obehag i många hundratusen år. Jag kan alltså ändra det själv och jag är inget hopplöst fall.

Men man ska omfamna sin introverta sida, för den är bannemej inte dålig!

Anonym

Det står alltid tex 5 Kommentarer” men jag kan bara se 1-2st, först efter några dagar oftast kan jag se alla 5? Som nu i det här inlägget står det 12 kommentarer men jag kan bara se 2 av dom, är det en bugg eller är det så att 12st har kommenterat men övriga 10 syns först när du har godkänt dom? :)

Svar: nej vad märkligt! om det står 12 kommentarer så borde du kunna se 12 kommentarer... jag kan iallafall se alla :O läser du från dator eller mobil? kram!
Isabelle strömberg

Helena

Hej Isabelle!
Vad fint du skriver! Jag känner igen mig i så mycket i din text och för några månader sen fick jag veta att det finns något som heter Högsensitiv personlighetstyp, hsp. Det innebär typ att man har ett känsligare nervsystem, och därför är känsligare för t.ex. intryck och energier.

Jag har precis börjat läsa en bok som riktar sig till högsensitiva personer och känner mig redan så hjälpt bara av att veta att det inte är mig det är fel på, jag är bara känslig. haha. :)

Anyway, om du är intresserad så finns det massa info här:

https://sensitiv-hsp.se/

Och på google såklart:)

Ta hand om dig!
// Helena

Anonym

Jag kan också bara se vissa kommentarer, igår stod det ” 12 kommentarer ” men kunde bara läsa typ 4 st, men idag kan jag se alla. Mycket märkligt haha

Svar: men nej vad störigt!! :( jag ska be mina tekniker att kika på det!
Isabelle strömberg

Amie

Såg att någon tipsat om boken Quiet av Susan Cane, kan även rekommendera boken Introvert - den tysta revolutionen av Linus Jonkman. Den gav mig en aha-upplevelse och fick mig att inse att det som de flesta verkade se som mina svagheter faktiskt är mina styrkor. Det gav mig bättre självkännedom och självkänsla, jag vet hur jag fungerar och vad jag behöver för att må bra utan att känna att det är "något fel" på mig.
Jag älskar numera min introverta sida och ser den inte alls som ett hinder eller känner att något är fel på mig längre. Insikten om det har även gjort mig mer social då jag nu kan integrera med andra mer på mina villkor vilket gör att jag är mer avslappnad med andra och då inte lägger en massa energi på att "vara social".

Och som ett par ovan tipsat om, högkänslig personlighet. Det gav också en förståelse om varför jag tex blir vårdeppig och trivs bäst den mörkare delen av året. Eller inte klara av höga ljud och påverkas väldigt mycket av andras känslor och mående.

Allt gott till dig Isabelle.

Svar: tack så mycket för din kommentar! just det här med att vara känslig för höga ljud, påverkas mycket av andras energier och att trivas bäst under mörkare delen av året känner jag verkligen igen mej i! jag påverkas otroligt mycket av andra människors energier, känslor och mående. och bara t.ex min pojkvän kommer hem efter en dålig dag på jobbet så känner jag det som ett slag i magen nästan haha, och jag vet att han är på dåligt humör direkt han bara öppnar dörren typ. dessutom käkar det ofta upp min egna positiva energi när någon är låg. intressant! och tack för boktipsen, jag ska absolut läsa mer om att vara högkänslig personlighet. kramar!!
Isabelle strömberg

Evahle - en blogg om psykisk hälsa

Jag är också introvert. Jag har aldrig varit den som umgås särskilt mycket med vänner eller är ute på särskilt mycket, men jag kan gilla att vara social ibland när jag själv väljer att vara det. Jag trivs i mitt eget sällskap men även om jag är introvert så kan jag lätt spendera i stort sett all min lediga tid med min familj och min pojkvän för när det gäller dem behöver jag inte så mycket "egentid" eller vad man ska säga. Så jag är introvert förutom när det kommer till familj och pojkvännen för dem kan jag umgås med hur mycket som helst i stort sett.

Kul att läsa om din personlighetstyp för som du säger så är det ju väldigt intressant! :)Namn:


E-postadress:


URL / Bloggadress:


Stalker?

Din Kommentar: