repost "introvert / extrovert"

Jag tänkte köra en "favorit i repris" eller vad man ska kalla det, och reposta ett gammalt inlägg som jag skrev för ca ett år sedan angående att vara introvert/extrovert (här). Jag kom att tänka på detta inlägg då jag läste i en skvallerblogg att en viss bloggare nyligen uttryckt sej rätt korkat inom ämnet, och skriver att hen aldrig skulle kunna tänka sej att jobba med introverta människor då hen verkar tro att bara för att man är introvert (vilket jag är) så skulle man vara blyg, stel, aldrig våga ta för sej osv. Vilket såklart är väldigt felaktigt, men jag blir ju inte direkt förvånad över hur ytliga och dömande vissa människor (speciellt i denna branschen) är.
 
Skrivet 05 November - 2017, 14:00:
 
Den senaste tiden har jag funderat väldigt mycket kring det här med att vara introvert/extrovert, och vad det innebär. Jag själv är en introvert person. Jag har i hela mitt liv varit väldigt kräsen när det kommer till vänner, och jag har alltid valt att hålla dom få men nära. Jag har aldrig förstått det här med att ta en fika hit och dit med ytliga bekanta t.ex. Och jag älskar min egentid och att få vara ensam, ensam med mina egna tankar och funderingar. Jag är en riktig analytiker, tänkare, grubblare och filosof i själen haha. Och jag behöver verkligen få vara ensam. Är jag bland andra människor för mycket eller länge (även till och med min pojkvän) (edit: numera ex då) så blir jag otroligt lättirriterad, matt och det enda jag vill är att låsa in mej någonstans där jag får vara ifred haha. Men samtidigt är jag väldigt oblyg och social när jag väl är ute och umgås. Vilket inte riktigt går ihop med den bilden många har av introverta, där man tror att alla introverta personer är tillbakadragna, tysta och blyga. Vilket såklart inte alltid stämmer. Att vara introvert betyder väl i grunden att man laddar sina batterier i sin ensamhet, och att det är där man trivs bäst. Att man intresserar sej mer för det "inre livet" än den materiella världen. Medan extroverta personer är precis tvärt om, dom laddar sina batterier och trivs bäst i sociala sammanhang. Vi är ju alla egna individer som fungerar på helt olika sätt, man kan t.ex vara introvert fast ändå gilla att umgås med andra människor, bara man får vara ensam emellanåt. Och självklart kan man även vara en extrovert person som kräver sin ensamhet ibland. Ingenting är skrivet i sten, men jag tycker att det är intressant att läsa om olika personlighetstyper, och jag tror att vi genom att lära oss mer om dem kan förstå varandra och framförallt oss själva lite bättre.
 
Min pojkvän t.ex är en typisk extrovert, vilket jag många gånger avundas. Jag önskar ibland att jag var lite mer sån, det hade gjort mitt liv enklare på många sätt och speciellt mitt arbete som delvis går ut på att gå på event, synas, socialisera och samarbeta med andra. Där får jag ofta gå in i en roll jag egentligen inte känner mej bekväm i. Och jag blir ofta imponerad av min pojkvän pga småsaker han gör som för mej känns som något enormt, bara att han t.ex kan ta sin telefon och spontant ringa upp en gammal vän som han kom att tänka på, medan jag själv har en sån jäkla telefonfobi, är sämst på att hålla kontakten med personer och undviker gärna helst att prata med någon över huvud taget om jag inte "måste". Egentligen vet jag inte om det har mer med min sociala ångest att göra snarare än min introverta sida.. Det kanske hör ihop. Men jag avundas den VILJAN och drivkraft att vara social som extroverta personer har och att kunna ta sej vidare i livet genom att bygga nya relationer.
 
Men samtidigt är jag tacksam över andra egenskaper jag har som introvert. Min förmåga att analysera människor och situationer t.ex, och att jag har ett djup i mina tankar och reflektioner. Jag anser att detta gynnar mej på andra plan. Lite som en "blessing and a curse" haha. Och just att jag och min pojkvän är så olika på den inåtvända/utåtriktade fronten gör ju även att vi kompletterar varandra så bra.
 


Anonym

Kissie är ju inte direkt den skarpaste kniven i lådan om man säger så. Du däremot verkar vara en väldigt vettig tjej! Bra inlägg 😃

S

Så bra skrivet Isabelle!

Sofia - bipolär och fd laestadian

Så bra skrivet! Är också introvert (har jobbat bort det värsta av min telefonfobi) och stolt över det :)

Nathalie

Jag är precis som du introvert, men det dröjde ganska länge innan jag ens förstod det för jag har ALLTID tvingat mig själv att vara social, att hitta på saker osv men jag mådde fruktansvärt dåligt av det utan att förstå varför. Jag är väldigt duktig på att "låtsas" vara extrovert och ingen märker nog mina egentliga svårigheter utom jag själv. Jag vill helst vara för mig själv och har inte alls det där behovet av vänner och umgänge som många andra tycks ha.

Kram

-

Har du sett att norska bloggaren (och din vän?) Sophie Elise har kopierat din text till sin blogg? 🤔

Jennifer

Åh vilket bra inlägg! Jag hade precis varit inne på hennes blogg och läst det blev extremt ledsen och det blev nog fler som är introverta. Klickade in mig på din blogg och hade tänkt fråga om ditt uttalande kring detta men då hade du redan skrivit inlägget 😍 du är så bra! Och väldigt mycket klokare än de flesta i denna bransch! ❤️👊👌

Anonym

Du är så jävla bra Isabelle!

martine

jag är också introvert grubblare och tänkare men ja kan va väldigt social och prata på hela tiden utan problem, men med vissa människor får ja knappt fram ett enda ord. jag är en ensamvarg och behöver få vara själv med! men ibland kan de bli väldigt ensamt. ja blir väldigt yr hängig och otroligt utmattad av att umgås med andra och de är inte alltid så lätt så blir ju att man är mest själv. det var väldigt bra inlägg för de är inte många som vet vad introvert är de flesta tror att man är en knäppgök typ haha x)... skönt att vi är fler som har det såhär. gryym är du <333

Netti Starby

Intressant att läsa och jag är en typisk introvert person! :-D

Em

Bra att du tar upp detta! Riktigt pinsamt av kisse, hon framstår inte på ett bra sätt direkt 😉 Är en stolt introvert tjej, som varken är blyg eller inte vågar ta för mig 👌🏻

E

Så bra och viktigt det du tar upp. Jag är också introvert och det är så många missuppfattningar. Så än en gång, bra skrivet!

I

Bra skrivet! Samtidigt känns det som folk anser att det är fult att vara blyg när man hela tiden måste poängtera att man minsann inte är blyg bara för man är introvert. Jag är själv introvert och blyg (framför personer jag inte är trygg med eller känner bra), men jag är stolt över mig själv som jag är och tycker inte att det är något fel på min personlighet.

Svar: tack så mycket! jag förstår, och det är absolut inte vad jag menar med min text heller! oavsett om man är blyg eller inte, introvert eller extrovert, så bör man inte bli dömd utifrån det och satt i facket att man skulle vara sämre än någon annan. kramar!
Isabelle Strömberg

Anna

Jag är en typisk introvert och har varit extremt blyg! Nu har jag lyckats bli av med min blyghet men är fortfarande en introvert. Att vara det har jag upplevt som ”fel” av min omgivning! Att vara en extrovert ses som det normala. Det ses som konstigt och sorgligt att man tycker om att vara själv tex. Jag har hellre några få nära vänner. Ytliga bekantskaper ger mig absolut ingenting. Det är ju bra om attityderna ändras. Det finns som sagt många fördelar med att vara introvert också men ibland känns det som att det inte är det som ses som fördelar i dagens samhälle.

Svart-Stina

Jag är introvert och även vad man skulle kalla blyg (när jag var yngre gick jag i terapi för att få bukt med min sociala ångest), samtidigt så funkar jag ju bra i många situationer och har blivit mycket skickligare på att spela normal. Men behöver också den där tiden ensam då och då för att ladda om batterierna. Vissa telefonsamtal tar fortfarande emot.
Känns mycket inskränkt att dra alla introverta över en kam som vissa gör, det uttrycker sig MYCKET OLIKA beroende på hur man är i övrigt som person...
Jag tror jag är riktigt bra på en del sorts jobb - jag får saker gjorda (lite snack och mycket verkstad ;) ), jag är nogrann, jag lyssnar och är ganska kreativ och konstnärlig vilket jag tror delvis hänger ihop med en känslig/lättstimulerad personlighet...

Johanna

https://m.youtube.com/watch?v=wfOHnt4PMFo


Kanske är det detta du har? Tänker på den sociala ångesten och att du lätt kan läsa av människor

Svar: haha va? nej jag har inte aspergers
Isabelle Strömberg

Malou

Jag förstår vad du menar. Jag älskade egen tid
När jag bodde i sverige. Nu har jag bott i mitt hemland
I snart 4 år och folk bara kommer ringer på dörren utan att ringa och stannar typ till kl 5 på morgonen.
Så var inte folk i sverige utan i sverige respekterade
Folk att man behövde egen tid men det gör dom
Inte här. I min kultur är det fult att bara vara som oss som älskar egentid. Jag bor inte ensam och därför måste man vara social..man har lustigt o bara säga klockan är mycket men det går ju inte . Saknar vackra sverige ibland och dess 4 årstider.Namn:


E-postadress:


URL / Bloggadress:


Stalker?

Din Kommentar: